Udgivet 28.4.2014
TATTOO
Fra søhelte til verdenskunst
Blåt er det nye sort
Søulk, strandløve eller verdenskunstner? Hvem kan i dag se forskel? Tatoveringer var engang forbeholdt Nyhavns hårde kerne. Men nu har sportsstjerner, popidoler og tv-værter revolutioneret vores kropslige udtryk og gjort blæk på kroppen cool for enhver. Med udstillingen Tattoo – fra søhelte til verdenskunst går Brandts tæt på et visuelt fænomen, der om noget præger vores tid, og viser, hvordan små tegninger på kroppen er blevet til verdenskunst.
Folk bliver tatoveret som aldrig før. Hvor de små tegninger af havfruer, sejlskibe eller navnet på piger i fjerne havne
tidligere var forbeholdt søfolk, der er tatoveringer i dag en
global billedkultur. Udviklet af tatovører med kult-status og mangfoldiggjort af sportsstjerner, popidoler og tv-værter, har blæk på kroppen aldrig været mere cool
for enhver. Men hvordan opstod kulturen med tatoveringer, og hvad siger den om vores forhold til kroppen i dag?
Tattoo – fra søhelte til verdenskunst fortæller gennem fotografier, tegninger og film historien om tatoveringer fra de første butikker i Nyhavn til scenen for international kunst i dag. Udstillingen begynder med historiske billeder og skrøner fra Nyhavn 17, adresse for verdens ældste stadig fungerende tatoveringsbutik. Her fik Tusch-Hans’ og Tato-Ole legendarisk status blandt kunder lige fra matroser til kongelige. Og den fortæller historien om tatoveringen som personlig dokumentation og markør for erindring, mode og identitet.
Men tatoveringer er ikke blot en geschæft for tatovører. Også kunstnere verden over har taget tatoveringernes særlige teknikker og billedsprog til sig og skaber kunst, der provokerer, flytter grænser og peger på tabuer. Ikke mindst kroppens. På Tattoo viser vi værker af verdensberømte kunstnere som Dr Lakra (MEX), Wes Lang (USA) og Douglas Gordon (UK), der på hver deres måde sætter kroppen på spil og viser forbindelsen mellem de små blæktegninger og verden omkring os.
Tattoo – fra søhelte til verdenskunst er tilrettelagt og produceret af Brandts i samarbejde med kurator Liberty Paterson og forfatter Jon Nordstrøm.
Fernisering: fredag den 9. maj kl. 17, BRANDTS, Brandts Torv 1, 5000 Odense C - Udstillingsperiode: 10. maj – 21. september 2014
For yderligere information, venligst kontakt Publikumschef Leslie Schmidt på tlf 2753 7025
Foto: Nils Vest, 1970


"Udstillingen begynder med historiske billeder og skrøner fra Nyhavn 17"