top of page
Udgivet 28.8.2014

EFTERÅR PÅ BRANDTS

BRANDTS 13 præsenterer efterårets program

 

Stor, re­trospek­tiv ud­stil­ling med den dan­ske maler Peter Mar­ten­sen. Byer skabt i papir og lys af den ca­na­di­ske kunst­ner­grup­pe Mere Phan­toms. Og dansk sam­tids­kunst fra KUN­STENs sam­ling. De tre nye ud­stil­lin­ger på Brandts 13 spæn­der bredt – fra ma­le­ri­er der maner til for­dy­bel­se og ef­tertan­ke, til in­ter­ak­ti­ve in­stal­la­tio­ner hvor pu­bli­kum plud­se­lig får rol­len som per­for­me­re.

 

Sen­som­me­ren byder på et kunst­ne­risk møde mel­lem nogle af dansk kunsts stør­ste navne på Brandts 13. Mød ma­le­ren Peter Mar­ten­sen, der bli­ver vist i Oden­se med en stort an­lagt re­trospek­tiv ud­stil­ling og få et ind­blik i en af Dan­marks

fi­ne­ste sam­tids­kunst­sam­lin­ger når KUN­STEN fra Aal­borg fyl­der før­stesa­len på Brandts 13 med ud­valg­te vær­ker af bl. a. Mi­cha­el Kvium, John Kør­ner, Allan Otte og Anet­te Har­boe Flens­burg.

 

I mid­ten af det hele ind­ta­ger ca­na­di­ske Mere Phan­toms Skul­p­tur­sa­len på Brandts 13 med Three Ci­ties; A Sha­dow Trip­tych, et stort in­ter­ak­tivt byland­skab skabt af papir, lys og skyg­ge.

 

Peter Mar­ten­sen: From Grid to Ro­man­ce

(22.8. 2014 – 11.1. 2015)


Peter Mar­ten­sen (f. 1953) står cen­tralt inden for dansk kunst. Han har opnået sin po­si­tion gen­nem 3 år­ti­ers ar­bej­de med at fast­hol­de men­ne­sket som motiv i ma­le­ri­et, ofte bil­le­der af ano­ny­me gen­nem­snits­mænd, iført hvide skjor­ter eller kit­ler og mørke buk­ser.
Med sit helt sæ­reg­ne ud­tryk tager Mar­ten­sen afsæt i det umid­del­bart vel­kend­te, men føjer et sur­re­elt tvist til mo­ti­ver­ne. Fi­gu­rer­ne be­væ­ger sig, men deres hand­lin­ger ska­ber ofte mere for­vir­ring end af­kla­ring. En an­ty­det me­nings­løs ak­ti­vi­tet, uden ind­ly­sen­de be­gyn­del­se og af­slut­ning.
Ud­stil­lin­gens titel From Grid to Ro­man­ce peger på de kunst­ne­ri­ske me­to­der som kunst­ne­ren har ud­vik­let fra de tid­li­ge 1990e­re frem til i dag: Ma­le­ri­er­ne fra 1990er­ne er byg­get op over et ’grid’, et møn­ster båret af gen­ta­gel­sen af bil­le­dets figur og form. Med den såkald­te mul­ti­pli­ka­tion af den samme figur, blot set i for­skel­li­ge po­si­tio­ner kom­po­ne­rer Mar­ten­sen sine bil­le­der stramt og en­kelt. De se­ne­re år har kunst­ne­ren ud­vik­let en mere ro­man­tisk til­gang til sine mo­ti­ver, hvor bl.a. na­tu­ren kom­mer i spil som stem­nings­bæ­rer. Det sy­ste­ma­ti­ske og ra­tio­nel­le over for det uvir­ke­li­ge og drøm­men­de.
Peter Mar­ten­sens ofte hu­mo­ri­sti­ske for­tolk­nin­ger af det ano­ny­mi­se­re­de mo­der­ne liv har en melan­kolsk grundt­o­ne og en stil­le ef­ter­tænksom­hed, der mod­sva­rer nu­ti­dens fortrav­le­de hver­dags­liv. Hos Mar­ten­sen skil­dres ek­si­sten­sens store spørgs­mål som tvivl, sorg, glæde, eu­fori, magt og af­magt. En for­tæl­ling for­talt i et både umid­del­bart og uhøj­ti­de­ligt bil­led­sprog, men også in­si­ste­ren­de og ved­kom­men­de.

 

Mere Phan­toms: Three Ci­ties; A Sha­dow Trip­tych

(22.8. 2014 – 11.1. 2015)


Den ca­na­di­ske kunst­ner­duo, Mere Phan­toms – der be­står af Maya Ersan og Jai­mie Rob­son – ar­bej­der med papir, lys og lyd i deres spek­taku­læ­re in­stal­la­tio­ner. Ved hjælp af pa­pir-fi­gu­rer og dra­ma­ti­ske pro­jek­tio­ner af lys om­dan­nes det mu­se­a­le rum til et even­tyr­ligt uni­vers.
Med enkle og ef­fek­ti­ve greb kon­stru­e­rer Mere Phan­toms et skyg­ge-byland­skab be­stå­en­de bl.a. af byg­nin­ger, kra­ner, monu­men­ter og el­ma­ster. De for­holds­mæs­sigt små pa­pir-klip bli­ver for­stør­ret til monu­men­tale kæm­per og sæl­som­me fi­gu­rer, der ska­bes af pu­bli­kum på væg­ge­ne ved hjælp af bær­ba­re lam­per. In­stal­la­tio­nen is­ce­ne­sæt­ter idéen om tid som et flyg­tigt fæ­no­men, der både er for­ank­ret i et san­se­ligt ‘nu’ og skabt i en mere drøm­me­lig­nen­de tid­løs­hed ved hjælp af det uhånd­gri­be­li­ge lys. Det hand­ler om en kon­kret urban sam­men­hæng skabt af pa­pi­ret, men sam­ti­dig er der også en ver­den hin­si­des den fy­si­ske på spil.
Fi­gu­rer­ne op­står som skyg­ger eller spejl af et andet, mere at­mos­fæ­risk, me­ta­fy­sisk uni­vers, skabt af pu­bli­kum der ud­sty­ret med lam­per plud­se­lig træ­der ind i rol­len som per­for­me­re.

 

Mere Phan­toms (Maya Ersan og Jai­mie Rob­son) er et kunst­n­er­kol­lek­tiv fra Mon­tre­al, Ca­na­da. Lyd­land­ska­bet til Three Ci­ties… er skabt af Chri­sti­an Carrére. Three Ci­ties; A Sha­dow Trip­tych i Skul­p­tur­sa­len på Brandts 13 er deres før­ste ud­stil­ling i Eu­ro­pa.

 

KUN­STEN be­sø­ger Brandts (22.8. 2014 – 26.4. 2015)


En kunst­sam­ling er som et arkiv eller et fa­mi­lie­al­bum. Den for­tæl­ler en hi­sto­rie, om kun­sten og kunst­ner­ne. Men også om dem, der har sam­let og købt kun­sten og om det sted, sam­lin­gen be­fin­der sig. KUN­STEN – Mu­se­um of Mo­dern Art Aal­borg har en af Dan­marks bed­ste sam­lin­ger af ny kunst. Gen­nem pri­va­te do­na­tio­ner og ind­køb kan mu­se­et i Nord­jyl­land i dag tegne et le­ven­de po­rtræt af en ge­ne­ra­tion af kunst­ne­re, hvis ma­le­ri­er, teg­nin­ger, film og in­stal­la­tio­ner har for­tryl­let pu­bli­kum gen­nem de sid­ste tyve år. Oplev vær­ker af blandt andre Mi­cha­el Kvium, John Kør­ner, Allan Otte og Anet­te Har­boe Flens­burg, når Kun­sten be­sø­ger Oden­se og ind­ta­ger før­stesa­len på Brandts 13.

Efterår

"Med sit helt særegne udtryk tager Martensen afsæt i det umiddelbare venkendte"

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Google Clean
bottom of page