Udgivet 28.8.2014
EFTERÅR PÅ BRANDTS
BRANDTS 13 præsenterer efterårets program
Stor, retrospektiv udstilling med den danske maler Peter Martensen. Byer skabt i papir og lys af den canadiske kunstnergruppe Mere Phantoms. Og dansk samtidskunst fra KUNSTENs samling. De tre nye udstillinger på Brandts 13 spænder bredt – fra malerier der maner til fordybelse og eftertanke, til interaktive installationer hvor publikum pludselig får rollen som performere.
Sensommeren byder på et kunstnerisk møde mellem nogle af dansk kunsts største navne på Brandts 13. Mød maleren Peter Martensen, der bliver vist i Odense med en stort anlagt retrospektiv udstilling og få et indblik i en af Danmarks
fineste samtidskunstsamlinger når KUNSTEN fra Aalborg fylder førstesalen på Brandts 13 med udvalgte værker af bl. a. Michael Kvium, John Kørner, Allan Otte og Anette Harboe Flensburg.
I midten af det hele indtager canadiske Mere Phantoms Skulptursalen på Brandts 13 med Three Cities; A Shadow Triptych, et stort interaktivt bylandskab skabt af papir, lys og skygge.
Peter Martensen: From Grid to Romance
(22.8. 2014 – 11.1. 2015)
Peter Martensen (f. 1953) står centralt inden for dansk kunst. Han har opnået sin position gennem 3 årtiers arbejde med at fastholde mennesket som motiv i maleriet, ofte billeder af anonyme gennemsnitsmænd, iført hvide skjorter eller kitler og mørke bukser.
Med sit helt særegne udtryk tager Martensen afsæt i det umiddelbart velkendte, men føjer et surreelt tvist til motiverne. Figurerne bevæger sig, men deres handlinger skaber ofte mere forvirring end afklaring. En antydet meningsløs aktivitet, uden indlysende begyndelse og afslutning.
Udstillingens titel From Grid to Romance peger på de kunstneriske metoder som kunstneren har udviklet fra de tidlige 1990ere frem til i dag: Malerierne fra 1990erne er bygget op over et ’grid’, et mønster båret af gentagelsen af billedets figur og form. Med den såkaldte multiplikation af den samme figur, blot set i forskellige positioner komponerer Martensen sine billeder stramt og enkelt. De senere år har kunstneren udviklet en mere romantisk tilgang til sine motiver, hvor bl.a. naturen kommer i spil som stemningsbærer. Det systematiske og rationelle over for det uvirkelige og drømmende.
Peter Martensens ofte humoristiske fortolkninger af det anonymiserede moderne liv har en melankolsk grundtone og en stille eftertænksomhed, der modsvarer nutidens fortravlede hverdagsliv. Hos Martensen skildres eksistensens store spørgsmål som tvivl, sorg, glæde, eufori, magt og afmagt. En fortælling fortalt i et både umiddelbart og uhøjtideligt billedsprog, men også insisterende og vedkommende.
Mere Phantoms: Three Cities; A Shadow Triptych
(22.8. 2014 – 11.1. 2015)
Den canadiske kunstnerduo, Mere Phantoms – der består af Maya Ersan og Jaimie Robson – arbejder med papir, lys og lyd i deres spektakulære installationer. Ved hjælp af papir-figurer og dramatiske projektioner af lys omdannes det museale rum til et eventyrligt univers.
Med enkle og effektive greb konstruerer Mere Phantoms et skygge-bylandskab bestående bl.a. af bygninger, kraner, monumenter og elmaster. De forholdsmæssigt små papir-klip bliver forstørret til monumentale kæmper og sælsomme figurer, der skabes af publikum på væggene ved hjælp af bærbare lamper. Installationen iscenesætter idéen om tid som et flygtigt fænomen, der både er forankret i et sanseligt ‘nu’ og skabt i en mere drømmelignende tidløshed ved hjælp af det uhåndgribelige lys. Det handler om en konkret urban sammenhæng skabt af papiret, men samtidig er der også en verden hinsides den fysiske på spil.
Figurerne opstår som skygger eller spejl af et andet, mere atmosfærisk, metafysisk univers, skabt af publikum der udstyret med lamper pludselig træder ind i rollen som performere.
Mere Phantoms (Maya Ersan og Jaimie Robson) er et kunstnerkollektiv fra Montreal, Canada. Lydlandskabet til Three Cities… er skabt af Christian Carrére. Three Cities; A Shadow Triptych i Skulptursalen på Brandts 13 er deres første udstilling i Europa.
KUNSTEN besøger Brandts (22.8. 2014 – 26.4. 2015)
En kunstsamling er som et arkiv eller et familiealbum. Den fortæller en historie, om kunsten og kunstnerne. Men også om dem, der har samlet og købt kunsten og om det sted, samlingen befinder sig. KUNSTEN – Museum of Modern Art Aalborg har en af Danmarks bedste samlinger af ny kunst. Gennem private donationer og indkøb kan museet i Nordjylland i dag tegne et levende portræt af en generation af kunstnere, hvis malerier, tegninger, film og installationer har fortryllet publikum gennem de sidste tyve år. Oplev værker af blandt andre Michael Kvium, John Kørner, Allan Otte og Anette Harboe Flensburg, når Kunsten besøger Odense og indtager førstesalen på Brandts 13.



"Med sit helt særegne udtryk tager Martensen afsæt i det umiddelbare venkendte"